JOHN SMITH – THE FRAY

Artiest info
Website
facebook

Label: Commoner Records / Thirty Tigers

Al van bij de eerste tonen van de openingstrack “My Friend” op zijn nieuwste plaat “The Fray” voelen we ons meteen weer thuis in de muzikale wereld van de Britse folkzanger en songschrijver John Smith uit Liverpool. Hij verraste twee jaar geleden velen met zijn schitterende song “Hummingbird” uit het gelijknamige vorige album. “The Fray” is zijn zesde officiële studioplaat die gevuld werd met twaalf prachtige, fragiel gebrachte liedjes die hij ook nu weer allemaal zelf heeft geschreven.

Om te illustreren hoe mooi zijn liedjes wel zijn hebben we twee songs uit dit album op video aan deze recensie toegevoegd. Het zijn het intimistische nummer “Hold On” en de al even schitterende song “Eye To Eye” die John Smith hier samen met de 30-jarige Texaanse singer-songwriter Sarah Jarosz zingt. U mag van ons aannemen dat ook de andere songs op “The Fray” van éénzelfde hoge kwaliteit getuigen.

Maar als u dat eerst nog zelf zou willen constateren, dan stellen wij voor om naar de op liefde en leven gebaseerde nummers “Sanctuary”, “The Best Of Me”, “To The Shore”, “Just As You Are” of “One Day At A Time” te luisteren. Natuurlijk raden wij eveneens de albumtiteltrack-pianoballad “The Fray” aan die hij samen met het Amerikaanse indie folkduo ‘The Milk Carton Kids’ brengt of het met de Ierse zangeres Lisa Hannigan gezongen duet “Star-Crossed Lovers”. Daarna kunt u met een gerust gemoed overgaan tot de aanschaf van dit alweer schitterende album van folktroubadour John Smith.

Grote namen uit de wereld van de folkmuziek hebben John Smith in het verleden al een succesvolle toekomst toebedeeld. Zo spreken artiesten als John Martyn, David Gray, Ben Howard, Sam Beam van ‘Iron & Wine’, Jackson Browne, Glen Hansard en Richard Hawley zeer lovend over het steeds fragieler klinkende werk van deze Britse singer-songwriter. Tot slot willen we ook nog een verdiende pluim steken op de hoed van co-producer Sam Lakeman die de soms tranen opwellende songs van John Smith zo kwetsbaar en intiem heeft laten klinken bij de opname van dit mooie nieuwe album.

(valsam)